Parempaa golfia!

Kaikki lajia harrastavat tietävät, että todella hyvän kierroksen ja keskinkertaisen tai jopa huonon välillä ei loppujen lopuksi ole useinkaan valtaisaa eroa. Hyviä lyöntejä  kaikilla bägissä olevilla mailoilla on jokainen vähänkin pidempään harrastanut  lyönyt useita. Haaste on saada ne onnistumaan peräkkäin – ja vieläpä samalla kierroksella. Tässä ammattilaiset ja amatöörit eroavatkin toisistaan. Itse kullekin on tullut pelihistorian aikana kierroksia, joissa vasta viimeiset 3-4 reikää ovat hajottaneet totaalisesti loistavan tuloksen. Miksi näin?

Sain alkukesällä käsiini antikvariaatista urheilupsykologi Päivi Frantsin kirjan ”Parempaa golfia”, ja voin kokemuksesta sanoa, että sen antamin opein pelasin lopulta heinäkuussa kotikentälläni urani parhaan kisakierroksen, 73 lyöntiä. Frantsi toteaa kirjassaan; ”golf on haastava laji, koska samanaikaisesti vaaditaan tarkkuutta, rentoutta ja tehokasta voimankäyttöä”. Hänen mielestään kierroksella ehtii ajatella monenlaisia päätöksentekoon liittyviä asioita, ja useimmiten väärät valinnat saavat ajatukset harhailemaan – oikeat taas pitämään pallon väylillä. Kirjassa tarjotaan ajatusmalleja ja mielikuvaharjoituksia, jotka auttavat pelaajaa kehittymään ja nauttimaan pelistä enemmän. Kirjan mukana on myös CD, jossa on oivia mentaaliharjoitteita.

Kirjan paras anti kiteytettynä on positiivisten mielikuvien luominen, oli sitten kysymys yksittäisestä lyönnistä, yhden väylän pelaamisesta tai kokonaisesta kierroksesta. Väylällä huomio on suunnattava kohteeseen ja optimaaliseen lyöntisuoritukseen (jonka keho kyllä osaa tehdä ilman suuria ponnistuksia ja mailasta puristamista). Kiviä, kantoja ja vesiesteitä ei kannata miettiä. Ja näiden positiivisten mielikuvien rakentamista voi harjoitella. Aina kun olet kentällä haasteen edessä, mieti vain positiivisia ratkaisuja – ja tällaiset mielikuvat alkavat pikku hiljaa ottaa toistuvasti tilaa mielessäsi. Mielikuvaharjoittelua voi tehdä ennen harjoitusta tai kierrosta. Se on taito, jonka oppii harjoittelemalla. Olen varma, että ammattilaisilla tällainen  harjoittelu on ihan yhtä tärkeä ja samanarvoinen osa treeniä, kuin  rangella lyöminen.

Jos saat kirjaa vielä jostakin käsiisi, suosittelen sen lukemista – vaikka et edes pelaisi golfia!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s